Skip to main content

Isännöitsijä vai huoltoyhtiö – kehen otan yhteyttä?

Isännöitsijän ja huoltoyhtiön vastuut saattavat olla toisinaan taloyhtiön asukkaille epäselviä. Arjessa tulee vastaan monia tilanteita, joissa saatetaan tarvita ulkopuolista apua. Yleisiä taloyhtiön asukkaiden kysymyksiä ovat muun muassa huoltotöihin, naapurin häiriökäyttäytymiseen, avainten kadottamiseen, kodinkoneen rikkoutumiseen tai esimerkiksi talvella lumitöiden tekemiseen liittyvät vastuunjaon kysymykset. Jos huomaa kotonaan tai taloyhtiön yhteisissä tiloissa vian, mihin siitä ilmoitetaan?

Yksinkertainen jako isännöitsijän ja huoltoyhtiön välillä voidaan tehdä sillä ajatuksella, että isännöitsijä huolehtii taloyhtiön hallinnollisista asioista, kun taas huoltoyhtiön vastuulla on konkreettiset huolto- ja korjaustyöt niin asunnoissa kuin yhteisissä tiloissa.

Arki sujuu parhaiten, kun taloyhtiössä vallitsee tilanne, jossa jokainen asukas ymmärtää taloyhtiön ja huoltoyhtiön tekemien töiden erot. Ymmärtämällä palveluntarjoajien erot, saavat asukkaat nopeimmin yhteyden siihen tahoon, jonka apua he tilanteessaan todella tarvitsevat.

Isännöitsijä on taloyhtiön operatiivinen johtaja

Isännöitsijän ensisijainen rooli on huolehtia taloyhtiön ja sen osakkaiden edusta. Taloyhtiön hallitus valitsee taloyhtiölle isännöitsijän, joka toimii taloyhtiön operatiivisena johtajana ja hallituksen tukena. Isännöitsijän vastuu koostuu useista osa-alueista, jotka kaikki vaikuttavat asumisen sujuvuuteen. Isännöitsijän tehtävänä on lisäksi johtaa taloyhtiön huoltoyhtiön toimintaa ja valvoa huoltotoimien toteutumista.

Isännöitsijän vastuut

Isännöitsijän vastuut pohjautuvat asunto-osakeyhtiölakiin ja Suomen Kiinteistöliiton ohjeistukseen isännöinnin tehtävistä. Isännöitsijän ensisijainen tehtävä on huolehtia taloyhtiön ja sen osakkaiden edusta. Lain mukaan isännöitsijän tehtävänä on huolehtia taloyhtiön hallinnollisista, taloudellisista ja teknisistä tehtävistä.

Hallinnolliset tehtävät

Isännöitsijän hallinnollisiin tehtäviin kuuluu muun muassa

  • Yhtiökokouksen valmistelu ja yhtiökokousmateriaalin toimittaminen osakkaille
  • Taloyhtiön hallituksen kokousten valmistelu, kokouksiin osallistuminen ja pöytäkirjojen kirjoittaminen
  • Asukasviestintä ja tiedottaminen
  • Osakasluettelon ja huoneistokohtaisen korjausrekisterin ylläpito
  • Hallituksen antamien päätöksiä toimeenpaneminen asunto-osakeyhtiölaki huomioiden
  • Asukas- ja osakasasiat, häiriötilanteet, reklamaatiot sekä palautteiden käsittely
  • Asunto-osakeyhtiölain, yhtiöjärjestyksen ja muiden viranomaismääräysten ja asetusten noudattaminen.
  • Taloyhtiön hallituksen avustaminen ja neuvominen
  • Palveluntuottajien (kuten huoltoyhtiön) kilpailutus ja hankinta

Taloudelliset tehtävät

Yksi selkeimmistä isännöitsijän taloudellisista vastuista on taloyhtiön budjetin laadinta ja seuranta, sekä kirjanpito ja tilinpäätöksen valmistelu, jotka tehdään yhdessä kirjanpitäjän tai tilitoimiston kanssa.

Muita taloudellisia tehtäviä ovat muun muassa

  • Taloyhtiön rahoituksen järjestely ja lainojen hallinta
  • Vastikevalvonta, laskutus ja perintä.

Tekniset tehtävät

Isännöitsijän vastuulla on taloyhtiön toiminnan tukemisen ja taloudellisten tehtävien lisäksi erilaiset koordinoinnin tehtävät. Muun muassa kiinteistön kunnossapidon ja huollon suunnittelu ja valvonta, korjaushankkeiden suunnittelu ja toteutuksen valvonta, sekä kiinteistön kunnon seuranta ja tarkastukset kuuluvat isännöitsijän vastuulle. Isännöitsijä tekee tiivistä yhteistyötä huoltoyhtiön ja urakoitsijoiden kanssa, ja toimii taloyhtiön eri hankkeissa koordinoijana.

Vakka Isännöinnin tiimiin kannattaa olla yhteydessä yllämainittujen asioiden lisäksi esimerkiksi jos tarvitset tietoa taloyhtiön talouteen tai remontteihin liittyen, haluat esittää parannusehdotuksen, jota toivot käsiteltävän yhtiökokouksessa tai havaitset kiinteistössä puutteita tai esimerkiksi järjestyshäiriöitä.

Taloyhtiöiden päivittäiset huoltotoimet kuuluvat kiinteistöhuollolle. Kuvassa putkimies korjaa vuotavaa putkea pesualtaan alla.

Kiinteistöhuolto eli huoltoyhtiö vastaa taloyhtiön päivittäisestä huolenpidosta

Vaikka isännöinti huolehtii kiinteistönpidon organisoinnista eli valvoo taloyhtiön hallituksen valitseman huoltoyhtiön toimintaa, on päivittäiset ylläpitoon ja huolenpitoon kuuluvat asiat kiinteistöhuollon vastuulla.

Huoltoyhtiön vastuulla ovat esimerkiksi

  • Äkillisten korjaustöiden ja vahinkojen päivystävä apu
  • Ovien avaaminen asiakkaan unohtaessa avaimen kotiin
  • Asuntojen pienten vikojen, esimerkiksi tukkeutuneiden viemäreiden tai vuotavien hanojen korjaukset
  • Pihan kunnossapitotyöt, kuten hiekoitus, lumityöt ja kesäisin nurmikonleikkuu

Huoltoyhtiön tehtäviin kuuluu siis kunnossapito- ja huolenpitotyöt. Rappukäytävän nimitaulujen päivittäminen kuuluu myös huoltoyhtiön tehtäviin ja siitä syystä asukkaan onkin ilmoitettava isännöitsijän lisäksi myös huoltoyhtiölle muutosta uuten asuntoon.

Mikäli jostain syystä huoltoyhtiölle esitetyt tehtävät eivät toteudu tai niissä on puutteita, voi olla yhteydessä suoraan isännöitsijään, jolla on vastuu tilanteen käymisestä läpi huoltoyhtiön kanssa.

Selkeät vastuunjaot sujuvoittavat asumista

Kiinteistön arvon säilymisen sekä asukkaiden mukavuuden kannalta on tärkeää, että isännöinnin ja kiinteistöhuollon yhteistyö on sujuvaa. Vaikka näillä kahdella toimijalla on pääasiallinen vastuu kiinteistön huoltotöistä ja taloyhtiön asioiden huolenpidosta, on asukkailla silti oma vastuunsa sujuvan asumisen mahdollistamisessa. On tärkeää, että asukkaat ilmoittavat viipymättä havaitsemansa viat ja puutteet isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle. Tällä tavoin pidetään huolta myös siitä, että kiinteistö säilyttää arvonsa parhaalla mahdollisella tavalla.

Jos olet epävarma siitä, kuuluuko tietyn asian korjaaminen kotonasi omalle vai taloyhtiön vastuulle, voit tarkistaa sen sivuiltamme löytyvästä vastuunjakotaulukosta.

Laadukas asiakaspalvelu on meille ensisijaisen tärkeää ja saatkin meihin helposti yhteyden puhelimitse tai täyttämällä sivuiltamme löytyvän yhteydenottolomakkeen.

Kiitos yhteistyöstäsi!