Talven jälkeen taloyhtiöiden pihat kaipaavat huolenpitoa ja valmistautumista kesään. Kevättalkoot ovat loistava tapa huoltaa taloyhtiön piha-alue kuntoon kesään varten ja lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta taloyhtiössä. Monessa taloyhtiössä kevättalkoot ovatkin vakiintunut tapa aloittaa pihan keväthuolto yhteisvoimin. Talkoot eivät ole pelkkä perinne vaan konkreettinen tapa osallistua kiinteistön kunnossapitoon ja yhteisölliseen elämään. Kevättalkoisiin valmistautuminen auttaa järjestämään onnistuneet talkoot, joiden jälkeen piha-alueen mukavuus ja turvallisuus lisääntyy, ja taloyhtiön asukkaiden yhteishenki paranee.
Mitä talkoissa kannattaa tehdä?
Kevättalkoissa käsitellään yleensä piha-alueiden siistiminen ja pienimuotoiset kunnossapitotyöt yhdessä taloyhtiön asukkaiden kanssa.
Talkoissa voidaan tehdä esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä:
- Roskien ja irrallisten oksien keruu
- Istutusalueiden ja nurmikoiden kunnon tarkistus
- Sadevesikaivojen ja rännejä edeltävien alueiden puhdistus
- Piha-alueen kalusteiden ja leikkivälineiden kuntotarkastus
- Pienet maalaustyöt, kuten aitojen tai porraskaiteiden maalaaminen
- Varastojen, roskakatosten ja kulkuväylien siivous
- Yhteisten tilojen pienet kunnostukset.
Talkootyöllä ei kuitenkaan voida korvata ammattilaisten vastuulle kuuluvia tehtäviä. Rakenteelliset korjaukset, koneelliset puhdistukset ja työturvallisuutta vaativat tehtävät kuuluvat kiinteistönhuollon tai urakoitsijan vastuulle.
Kevättalkoissa tarkistettavat asiat
1. Katot ja räystäät
- Tarkista mahdolliset vauriot, jotka jää ja pakkanen ovat aiheuttaneet katoille.
- Puhdista räystäskourut ja syöksytorvet, jotta sadevesi pääsee valumaan esteettä.
2. Piha-alue ja viheralueet
- Haravoi lehdet ja kerää roskat pois istutusalueilta ja kulkuväyliltä.
- Tarkista leikkivälineiden ja ulkokalusteiden kunto, kiinnitykset ja turvallisuus.
3. Julkisivut
- Tutki seinäpinnat halkeamien ja kosteusvaurioiden varalta.
- Pese likaiset julkisivut, etenkin alimmat kerrokset ja sisäänkäynnit.
4. Ikkunat ja ovet
- Tarkista tiivisteet: sulkeutuvatko ikkunat ja ovet kunnolla?
- Pese ikkunat talkooporukalla tai pyydä siihen erikseen palvelu.
5. Lämmitys ja ilmanvaihto (tarkistetaan, ei korjata itse)
- Tarkista, että patterit, ilmanvaihtoventtiilit ja korvausilmareitit ovat puhtaita ja toimivia.
- Ilmoita havaitut viat isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle.
6. Yleiset tilat
- Siivoa kellarit, pyörävarastot ja jätekatokset.
- Vie ylimääräiset tavarat pois ja järjestä tilat toimiviksi ja turvallisiksi.
Leuto talvi vaikuttaa tämän vuoden talkoisiin
Vuoden 2024-2025 talvi oli suurimmassa osassa Suomea leuto ja vähäluminen, mikä vaikuttaa taloyhtiöiden piha-alueisiin ja näin ollen talkoisiin monin tavoin.
1. Vähemmän hiekoitushiekkaa poistettavana
Koska liukkaita kelejä oli vähemmän, hiekoitusta tehtiin usein harvemmin. Tämä tarkoittaa, että keväällä ei välttämättä tarvita yhtä laajamittaista hiekanpoistoa, mikä helpottaa talkootöitä ja vähentää kiinteistönhuollon kustannuksia.
2. Viherrakenteet voivat kärsiä
Paksu lumipeite suojaa kasveja pakkaselta ja tuulelta. Kun suojaa ei ole, nurmikko, pensaat ja perennat voivat altistua paleltumiselle tai kuivumiselle. Tulos voi näkyä keväällä ruskeina läikkinä nurmikolla ja kuolleina oksina pensaissa.
3. Pihan kulkureitit kuluvat epätasaisesti
Kun maa jäätyy ja sulaa useita kertoja talven aikana, piha-alueiden pintarakenteet, kuten laatat ja sora, voivat liikkua. Tämä voi aiheuttaa epätasaisuuksia ja mahdollisia kompastumisvaaroja, joita keväällä pitää tarkistaa ja korjata.
4. Lumettomuus paljastaa roskat ja jätökset varhain
Kun lumi ei peitä pihaa, esimerkiksi lemmikkien jätökset, roskat ja rikkinäiset esineet näkyvät jo talven aikana. Ne on hyvä poistaa talkoissa heti keväällä, jotta piha pysyy siistinä ja turvallisena.
5. Sade- ja sulamisvedet voivat aiheuttaa painumia
Jos vesi ei imeydy jäätyneeseen maahan, se saattaa jäädä seisomaan piha-alueille tai ohjautua sokkeleita kohti. Tämä korostaa sadevesijärjestelmien, kaatojen ja salaojien toiminnan tarkastamisen merkitystä keväällä.
Miten talkoiden vastuut jakautuvat?
Taloyhtiö on vastuussa siitä, että kiinteistö ja sen piha-alueet ovat turvallisia ja kunnossa. Tähän kuuluu myös se, että talkoot järjestetään hallitusti. Hallitus suunnittelee talkoiden ajankohdan ja töiden sisällön, hankkii tarvittavat välineet ja informoi osakkaita hyvissä ajoin. Hallituksen kannattaa jakaa talkookutsu kirjallisesti ilmoitustaululle, sähköpostitse tai viestintäsovelluksen kautta. Myös mahdollisista tarjoiluista, jätehuollon järjestelyistä sekä työturvallisuudesta on syytä huolehtia.
Taloyhtiössä tulee olla voimassa oleva talkoovakuutus, sillä taloyhtiö vastaa taloyhtiön talkoissa tapahtuneista vahingoista. Myös vakuutuksesta on hyvä muistuttaa jo talkookutsussa.
Osakkaan rooli ja osallistumisen hyödyt
Osakkaan ei ole pakko osallistua talkoisiin, mutta osallistuminen on erinomainen tapa vaikuttaa omaan asumisympäristöön ja tutustua muihin asukkaisiin. Talkoissa voi myös tuoda esiin havaintoja piha-alueiden kunnosta ja antaa kehitysehdotuksia hallitukselle.
Mikä tekee talkoista onnistuneet?
Hyvin suunnitellut kevättalkoot sujuvat tehokkaasti ja hyvässä hengessä. Esimerkiksi talkookahvit tai pieni yhteinen hetki töiden päätteeksi luovat positiivista ilmapiiriä ja kannustavat osallistumaan talkoisiin myös tulevaisuudessa. Kevättalkoot eivät ole vain velvollisuus, vaan mahdollisuus vaikuttaa taloyhtiön viihtyisyyteen, turvallisuuteen ja yhteishenkeen.
Jätteiden lajitteluvinkit pihatalkoisiin
- Istutettavien kukkien ja taimien mukana tulleet muoviset ruukut voi lajitella muovipakkauskeräykseen.
- Rikkoutuneet pulkat tai lumen alta paljastuneet lelut eivät kuulu muovipakkauskeräykseen vaan sekajätteeseen.
- Tyhjät multasäkit voi laittaa muovipakkauskeräykseen. Pussia ei kuitenkaan kannata kääntää, jotta muovijalostamon optinen tunnistin tunnistaa muovilaadun.
- Tyhjät paristot ja pienakut tulee palauttaa navat teipattuina kauppoihin ja kioskeihin.
- Varastoista löytyneet vanhat polkupyörät on hyvä toimittaa esimerkiksi lähimpään kierrätyskeskukseen.
- Pihatalkoiden eväiden pakkaukset kannattaa lajitella materiaalinsa mukaan eikä heittää sekajätteeseen. Kahvipaketit ovat useimmiten pääosin muovia, joten niiden paikka on muovipakkauskeräys.
(Jätteiden lajitteluvinkkien lähde: Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy)