Skip to main content
Ajankohtaista

Aikuiskoulutus ja taloyhtiöiden remonttirahoitus turvattava puoliväliriihessä

Petteri Orpon hallitus kokoontuu puoliväliriiheen pääsiäisen jälkeen. Isännöintiliitto pitää tärkeänä, että puoliväliriihessä ei leikata enää ammatillisesta aikuiskoulutuksesta ja huomioidaan taloyhtiöiden tiukka taloudellinen tilanne paremmin.

Viime vuosien taloudellinen tilanne on vähentänyt taloyhtiöiden korjauksia ja kasvattanut korjausvelkaa. Mikäli remontteja lykätään liikaa, korjausvelka on voinut kasvaa niin suureksi, ettei taloyhtiö saakaan lainaa välttämättömiin korjauksiin.

Asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen valtiontakauksen eli ns. takauslainajärjestelmän ehtoja tulisi pikaisesti muuttaa, jotta taloyhtiöiden välttämättömät peruskorjaukset saadaan tehtyä. Nykyisellään takauslaina on ehdoiltaan liian haastava, byrokraattinen tai kallis, ja siksi sitä on hyödynnetty vain kerran sen kymmenvuotisen historian aikana. Taloyhtiöiden rahoitushaasteet eivät koske enää vain taantuvia alueita, vaan laajasti eri alueilla sijaitsevia taloyhtiöitä.

– Valtiontakaus auttaisi niitä taloyhtiöiltä, jotka eivät saa pankeilta riittävästi rahoitusta välttämättömiin korjauksiin, mutta jotka sijaitsevat kuitenkin sellaisilla alueilla, että taloyhtiössä kannattaa tehdä korjauksia, sanoo Isännöintiliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Riikka Vaaja.

Noin puolet suomalaisista asuu kerros- tai rivitaloissa. Tällä hetkellä huoneiston omistaja saa kotitalousvähennyksen vain sellaisista kunnossapito- ja perusparannustöistä, jotka eivät ole yhtiöjärjestyksen mukaan taloyhtiön vastuulla. Käytännössä tämä tarkoittaa vain pientä pintaremonttia. Omakotitalossa asuva voi hyödyntää kotitalousvähennystä kaikenlaisissa remonteissa. Asumismuodolla ei pitäisi olla merkitystä tällaisen veroedun saamisessa.

– Kotitalousvähennyksen laajentaminen taloyhtiöiden remontteihin vauhdittaisi korjauksia ja voisi osaltaan parantaa taloyhtiöiden rahoituksen saamista välttämättömiin remontteihin, sanoo Vaaja.

– Meidän pitäisi kiristyneiden energiatehokkuusvaatimusten myötä korjata rakennuskantaamme päästöttömäksi vuoteen 2050 mennessä. Nyt kannattaisi ottaa kaikki keinot käyttöön näiden remonttien vapaaehtoiseksi edistämiseksi, summaa Vaaja.

Aikuiskoulutuksesta ei saa enää leikata

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalta on ennakkotietojen mukaan tarkoitus säästää vielä 75 miljoonaa euroa tulevassa puoliväliriihessä. Vuonna 2024 ammatillisesta koulutuksesta leikattiin jo 120 miljoonaa euroa ja nämä leikkaukset kohdistettiin nimenomaan aikuisopiskelijoihin. Ensi vuonna voimaan tuleva ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistuskin suosii ensimmäistä tutkintoaan suorittavia ja laskee aikuisopiskelijoista saatavaa rahoitusta.

Isännöintialalla opiskelijat ovat perinteisesti olleet alanvaihtajia ja ammatilliseen koulutukseen kohdistuneet leikkaukset näkyvät jo nyt isännöintialan koulutuksissa.

– Osa oppilaitoksista on jo joutunut supistamaan koulutustarjontaansa isännöinnin tutkinnoissa leikkausten takia. Jos ammatillisesta aikuiskoulutuksesta säästetään vielä lisää, pelkonamme on, että isännöinnin koulutustarjonnan laatu kärsii merkittävästi. Yksi isännöitsijä hallinnoi keskimäärin 100 miljoonan euron asuntovarallisuutta, joten isännöitsijöiden osaamistasolla on merkitystä, kommentoi Vaaja.

The post Aikuiskoulutus ja taloyhtiöiden remonttirahoitus turvattava puoliväliriihessä appeared first on Isännöintiliitto.